Beyin hücrelerinin sağlıklı işlevi için balık yağında bol bulunan omega-3 yağ asitlerine ihtiyacı var. Bunun nedeni elektrik sinyalleri üreten ve bu sinyalleri çevrelerine ileten sinir hücrelerinin zarında bol miktarda yağ bulunması. Bu yağların doymamış olması ve bir benzetme ile ifade edilecek olursa “akışkan” yapıda olmaları gerekli. Doymuş yağlar ve kolesterol sinir hücre zarlarının akışkan vasfını azaltarak, sinirsel iletiyi bozuyor ve sinir hücre yaşlanmasını hızlandırıyor. Omega-3 tipindeki yağ asitleri sinir hücre zarına girdiğinde zarın akışkan vasfının ve elektrik ileti özelliklerinin hatasız şekilde gerçekleşmesi için gerekli. Bu nedenle beyin açısından faydalılar. Mısır özü gibi yağlarda bulunan omega-6 yağ asitleri de doymamış yağ asitleri ancak onlar inflamasyon denen ve bir bakteri enfeksiyonu olmadan da vücudun kendi dokularına tepki göstermesine sebep olan bağışıklık yanıtları hızlandırabileceği için balık yağları kadar tercih edilir değil. Yapılan araştırmalar balıktan zengin beslenme biçimini benimseyen insanların daha az depresyona yakalandığını gösteriyor. Balık tüketimiyle hafıza kayıplarının önüne geçmek ve depresyon riskini azaltmak mümkün.