Baş ağrısı toplumda en sık yaşanan şikayetlerin başında geliyor. İnsanların yüzde 90’ı hayatlarının bir döneminde baş ağrısından yakınıyor. İş koşullarında hayatı ve üretkenliği olumsuz yönde etkileyen baş ağrısının büyük bir kısmı migren veya stresten kaynaklanıyor ancak inatçı baş ağrıları ciddi beyin hastalıklarına işaret edebiliyor.
Baş Ağrısının Birçok Sebebi Olabilir
Baş ağrısı, vücudun herhangi bir rahatsızlık için verdiği bir sinyal olabilmektedir. En sık görülen baş ağrısı tipi gerilim ve migren ağrılarıdır. Migren ve gerilim tipi baş ağrısı, kişinin kendini fiziksel ve ruhsal olarak yorduğunun bir göstergesi olabilmektedir. Ancak yeni ortaya çıkan baş ağrıları vücutta bazı rahatsızlıkların göstergesi olabilmektedir. Bu tipteki baş ağrılarının altında; göz bozuklukları, diş çürüğü, sinüzit, boyun fıtığı gibi nispeten iyi huylu hastalıklardan; kafa içi yer kaplayıcı lezyonlara kadar ciddi tablolar yatabilmektedir.
Bu Belirtileri Önemseyin
Baş ağrılarının sıklıkla hayati bir önemi bulunmamaktadır. Birçok etken baş ağrısına neden olurken, beyin cerrahisini ilgilendiren hayati öneme sahip baş ağrıları daha az görülmektedir. Bununla birlikte daha çok sabahları olan, şiddetli, belli bir düzelme periyodu yaşanmayan, bulantı, kusma gibi bulguların eşlik edebildiği baş ağrıları ciddiye alınmalıdır. Bu belirtilerin yanı sıra görme, duyma ve koklama gibi duyu yitimlerinin, konuşmada zorluğun veya ellerde kollarda güçsüzlük uyuşukluk gibi fonksiyon kayıplarının yaşandığı, ateş yüksekliğinin görüldüğü baş ağrıları önemlidir. Bu gibi durumlar kafa içinde yer kaplayan; tümör, apse, kanama gibi bir sorunun olduğunu düşündürür. Bu tip baş ağrılarının ileri tetkik edilmesi gerekmektedir.
Görüntüleme Tetkikleri Ağrının Kaynağını Belirleyebilir
Kronik baş ağrısı yaşayan, ağrı tipi ve şiddeti değişen hastalarda görüntüleme tetkiklerinin uygulanması gerekmektedir. Daha önce baş ağrısı yakınması olmamasına rağmen ilk kez baş ağrısından yakınan hastaların da görüntüleme yöntemleri ile değerlendirilmesi olası bir beyin probleminin erken tanılanması açısından önemlidir. Bilgisayarlı beyin tomografisi ve kranial manyetik rezonans görüntüleme baş ağrısı için uygulanacak görüntüleme yöntemleridir. Bilgisayarlı beyin tomografisi daha pratik ve hızlı sonuçlanabilmesi açısından sık tercih nedenidir. Özellikle kanama alanlarının değerlendirilmesinde, kemik kökenli ağılarda ve kafa travması sonrası olan ağrıların değerlendirilmesinde büyük önem arz etmektedir. Kranial manyetik rezonans görüntüleme ise özellikle beyinde tümör, damar tıkanıklığı gibi durumlarda beyin içi bir problemin net tanımlanmasında altın standart yöntemlerin başını çekmektedir. Bu görüntüleme yönteminde hastanın radyasyona mağduriyeti çok düşüktür. Dolayısıyla gebelerde belli bir periyod için bu yöntem tercih edilmektedir. Hangi tip görüntüleme yönteminin kullanılacağına, hastanın durumuna göre hekim tarafından karar verilmektedir.
Tedavi Rahatsızlığa Göre Değişiyor
Baş ağrısından yakınan hastaların büyük kısmı ilaç tedavisiyle rahatlamaktadır. Ancak tehlikeli denilebilecek rahatsızların neden olduğu baş ağrılarında ilaç tedavisi işe yaramamaktadır. Bu durumlarda kullanılan ağrı kesici tarzda ilaçlar ağrı şiddetini azaltarak kişinin doktora gitmesini geciktirebilmektedir. Beyinde görülen tümör, kanama, apse veya damarsal problemlerin tedavisi beyin cerrahisi tarafından yapılmaktadır. Bu tür rahatsızlıklarda tedavi oldukça karışık ve hastadan hastaya değişen bir durumdur. Bazı ilaçların kanı sulandırıcı etkisi olması nedeniyle, özellikle beyin kanaması geçiren kişilerde kanamayı şiddetlendirebilmektedir. Baş ağrısı çeken kişilerin kendilerince çözüm arayışına girmek yerine bir an önce doktora başvurmaları gerekmektedir.